Det här med helgdagar mitt i veckan..

Idag är det den 6/6. Sveriges nationaldag. Även fast den inte firas ens bråkdelen av det norrmännen gör den 17 mai så är det i alla fall landets stora dag. För en tid sedan beslutades dessutom att den skulle överta röd dag-statusen från annandag pingst som istället blev en vanlig dag.

När det kommer en röd dag under en normal vardag brukar man jubla på kommunala kontor och andra motsvarande inrättningar. Det innebär nämligen att man tydligen automatiskt är ledig och att det förmodligen också finns en klämdag i närheten också som man kan också kan tillbringa hemma. Men vi som har jobb som innebär att vi håller igång en del av landet får det lite knepigare..

Eftersom järnvägen trafikeras på lite olika sätt beroende på vilken dag det är så blir det lite pusslande när det dyker upp en röd dag mitt i veckan sådär. Grejen är då att det inte bara ska funka den röda dagen utan även på kvällen innan och morgonen efter.

Oftast trafikeras en röd dag som en söndag. Det innebär enkel sagt att de tåg som går måndag-fredag (och för den delen lördag) är inställda och istället går bara de tåg som normalt går en söndag. Men eftersom det, om vi tar den här veckan som exempel, då blir – Må – Ti – On – Sö – Fr – Lö – Sö – så måste man ju köra onsdagkvällen som en slags lördag för att få alla tåg på rätt ställe till dagen efter eftersom den går som en söndag. Är ni med? Och samma gäller ju då dagen efter den röda dagen eftersom den trafikeras som en vardag men morgonen i praktiken blir en måndag.

Rörigt? Tänk då på hur det kan bli runt jul där det är röda dagar på juldagen och annandag jul. Veckan ser ut såhär – Må 24, Ti 25 (röd), On 26 (röd), To 27, Fr 28, Lö 29 och Sö 30 – och eftersom 25 och 26/12 är röda dagar så kommer veckans dagar troligen (med några undantag eftersom järnvägsbolag (och för den delen bussbolag) ibland väljer att ställa in en del tåg när det blir en ’söndag före en söndag’..) trafikeras såhär:

Må 24 – som måndag men som en slags lördag på kvällen för att få tåg på rätt ställen till morgonen efter
Ti 25 – som en söndag men som en lördag på kvällen för att få tåg på rätt ställen till morgonen efter
On 26 – som en söndag
To 27 – som en måndag på morgonen och vanlig vardag resten
Fr 28 – vanlig fredag
Lö 29 – vanlig lördag
Sö 30 – som en söndag men som en slags lördag på kvällen för att få tåg på rätt ställen till morgonen efter (eftersom nyårsdagen är röd..)

Julveckan trafikeras alltså som Må – Sö – Sö – Må – Fr – Lö – Sö. Eller så kan det bli Lö – Sö – Sö – Må – Fr – Lö – Sö.

Enkelt, eller hur? ;)

Detta inlägg är publicerat i jobb. Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FireStats icon Använder FireStats