Språkfel #1 – ICA i Kumla

Något jag fascineras av är alla språkfel som finns här och var i vardagen.. Att någon har svårt för svenskan och råkar missa en bokstav på en handskriven pappskylt är en sak, men när ett företag lägger ner massor med pengar på reklam eller annat och sen får tillbaka något särskrivet hastverk.. och sen inte ens fattar att det är fel.. då kan man ju börja undra.

Vi börjar med ICA i Kumla. ICA i allmänhet är en guldgruva om man letar språkfel.. Man möts oftast av en skyltdjungel med felstavningar och särskrivningar här och var. Är det verkligen SÅ svårt att få det rätt? Vi pratar om A2-, A1, och ibland t o m A0-format här.. kan man då inte anstränga sig liite?

Och nej, jag har inte för lite att göra.. jag kan bara inte låta bli att ta tillvara på tillfället när man får en särskriven/felstavad megaplansch i nyllet.


Vi börjar med den här.. Antagligen menar man Hjälmargös (dvs gös fiskad i Hjälmaren), men Hjälmar Gös (som eftersom det saknas bindesstreck ska läsas som två separata ord) låter som början på en kupp av Jönssonligan..


ICA seglar på i inkonskvensens tecken.. man skriver ihop ’KALLUFTSFLÄKT’ men skriver isär ’EXTRA SÄNG’..


.. och sen vränger vi in ett stavfel..


Sen tar vi en påse blandade fel.. det heter ’Grillfest’, i bakgrunden använder man några utropstecken fast man menar det som en fråga, och till höger har man tappat bort ett ’r’ i Österrike.


Ibland är det svårt att skriva av vad det står på påsen.. I det här fallet är jag helt säker på att det stod HÖNÖKAKA..


Grundregel om man är osäker – uttalas ordet som ett så ska det (nästan alltid) skrivas som ett ord också.. Undrar om de svarar ’-Maxi.. [konstpaus] bageriet..’ när man ringer också?


Nej, nej och nej. Antingen ÄR det en NYHET och så ska det inte vara några
” ” (eller tumtecken som någon lyckats peta in där nu..), eller så är det INTE en nyhet och då ska det inte stå något alls. Hur svårt kan det vara?

Sedär hur mycket humor ett besök på ICA Kumla den 19/6 2011 kan ge.. :)

Detta inlägg är publicerat i språkfel. Bokmärk permalänk. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FireStats icon Använder FireStats