Ordlista

Ibland använder jag, ibland kanske till och med utan att tänka på det, jobbrelaterade förkortningar eller uttryck som kanske behövs förklaras för er som inte är så hemskt insatta i järnvägsyrkets alla kryptiska uttryck. Här är ett försök till ordlista som kommer att fyllas på allt eftersom.

Är ni nyfikna på var en viss ort ligger så rekommendar jag istället www.eniro.se eller någon annan karttjänst.

 

D
Driften
– Tågkompaniets driftledning i Gävle.

F
Fjärren – egentligen fjärrtågklareraren – benämning på den/de som sitter och styr en viss järnvägssträcka. I skrivande stund är det aktuell med fjärren Göteborg (sträckan Kil-Åmål) och Hallsberg (sträckan Charlottenberg-Karlstad-Kristinehamn).

H
Hallsbergstur – jobbtur med utgångsstation Hallsberg.

I
Itino
– en nyare typ av dieseldrivet motorvagnståg. Kallas även ’papptåg’, ’plasttåg’ och liknande eftersom de har en tendens att inte fungera i närheten av det de borde göra. Läs mer på järnväg.net – Itino.

K
Karlstadstur – jobbtur med utgångsstation Karlstad. Ett uttryck jag använder ytterst sällan eftersom jag normalt är placerad i just Karlstad.

Kontoret – TKABs kontorsvåning i Karlstad (eller i förekommande fall även Hallsberg eller Borlänge). Kan även kallas Basen. Här finns kontor, redovisningsrum, orderrum, fack, kök, skåp, vilrum mm.

R
Regina
– egentligen Regina Crusaris – En typ av elektriskt regionaltåg. Egentligen betecknas de X50, X52, X53 och X54 beroende på inredning och utrustning. Se mer på järnväg.net – Regina.

S
SJ – egentligen SJ AB – ett av alla järnvägsbolag i Sverige. Det som syns mest och som folk i allmänhet förknippar med järnväg och tåg, och därmed de som mest pisk i pressen och annat om det händer något.

T
TKAB – Tågkompaniet AB – Ett av alla järnvägsbolag i Sverige.

Tkl – egentligen tågklarerare – den som har hand om en viss station. Delas upp i ltkl (lokaltågklarerare, det vill säga en som sitter på plats) och fjtkl (fjärrtågklarerare, det vill säga en som styr en eller flera stationer från nånstans långt bort)

Tur – jobbets upplägg en viss dag. Morgontur börjar på morgonen och sen är det samma princip med middagstur och kvällstur.

Turlista – en lista som visar de olika turernas start, slut, tåg och annan information.

Tågex – egentligen Tågexpeditionen – tillhållet för (lokal)tågklareraren.

Y
Y1
– En äldre (tillverkad i slutet av 1970- respektive i början av 1980-talet) dieselmotorvagn. Lever lite på övertid men är oumbärliga i trafiken eftersom deras ersättare Itino/Y31 har en tendens att inte funka då och då. Läs mer på järnväg.net – Y1.

Ö
Överliggning – en betald övernattning på bortastation. De som är aktuella för mig är Charlottenberg (SJs gamla överliggningslokaler i anslutning till stationen), Kristinehamn (Park Hotel i närheten av stationen), Torsby (Tågkompaniets lägenheter drygt 5 minuters promenad från stationen) och Åmål (Pensionat Oscar drygt 10 minuters gångväg från stationen).

 

Senast uppdaterad 10 juni 2012.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FireStats icon Använder FireStats